Dosa Recipe | डोसा रेसिपी

CRISPY DOSA RECIPE

खस्ता डोसा रेसिपी


Did you know there are 624 varieties of dosa and still counting !!

क्या आप जानते हैं कि डोसा की 624 किस्में हैं और अभी भी गिनती कर रहे हैं !!

Dosa/Dosai is being made for as long as 2000 years and has started from South India. It originated in Udupi. The first Tamil Dosa used to be milder and thicker. The more slender and crispier sort of Dosa, which is documented everywhere India, was first made in Karnataka. The Dosa is viewed as solid. It contains next to no fat substance and is wealthy in starches, and contains no sugar. It's batter shows signs of improvement and better fluffiness after few days at the purpose when it gets increasingly more aged and gathers more probiotics.




Even the Dosa leftovers are torn into bits and called ‘Pitchu Dosai'. Bread pieces dipped within the batter are steamed and called ‘Bread Dosai'.

Here's a simple recipe which you can try to make a crispy dosa at home.

Recipe for Crispy Dosa

Ingredients

For dosa batter / डोसा बैटर के लिए::

  • 1/2 cup urad dal
  • 1.5 cup dosa rice
  • 1 tsp methi/fenugreek seeds
  • water for soaking
  • 1 tsp salt to taste
  • 1/2 कप उड़द की दाल
  • 1.5 कप डोसा चावल
  • 1 चम्मच मेथी / मेथी के बीज
  • भिगोने के लिए पानी
  • 1 टीस्पून नमक स्वादानुसार

Preparation / प्रक्रिया :

  • Take two bowls, soak the rice and methi in one ; and in another soak the urad dal in another bowl.
  • Soak it for overnight for better results.
  • Next day drain the water from both the bowls.
  • Grind the soaked rice & methi in a grinder into a smooth paste . ( add little water to make it smooth)
  • Do the same with soaked urad dal.Now combine both the mixtures into one bowl.
  • Mix the batter well. it should not be too thick or too thin.Make sure the batter has mixed properly.
  • Keep the batter aside for 6-8 hours.
  • After 8 hours/ overnight the batter will rise.
  • Mix it once to remove air bubbles.
  • Heat a flat pan or tawa.
  • Take a scoop of batter and pour it in the center and spread it in circular motion to all sides evenly.
  • It should be a thin circle.
  • sprinkle little oil over it and to the sides of the circle too.
  • Cover for a min until golden and crisp from bottom.
  • Fold it or roll it to scrap out.It tastes good and crispy when served hot.
  • दो कटोरे लें, एक में चावल और मेथी भिगोएँ; और एक अन्य कटोरे में उड़द दाल को भिगो दें।
  • बेहतर परिणाम के लिए इसे रात भर के लिए भिगो दें।
  • अगले दिन दोनों कटोरों से पानी निकाल दें।
  • भीगे हुए चावल और मेथी को ग्राइंडर में पीसकर चिकना पेस्ट बना लें। (इसे चिकना बनाने के लिए थोड़ा पानी मिलाएं)
  • भीगे हुए उड़द दाल के साथ भी करें। अब दोनों मिश्रण को एक कटोरी में मिला लें।
  • बैटर को अच्छी तरह मिलाएं। यह बहुत गाढ़ा या बहुत पतला नहीं होना चाहिए। सुनिश्चित करें कि बैटर ठीक से मिला है।
  • बैटर को 6-8 घंटे के लिए अलग रख दें।
  • 8 घंटे / रात के बाद बैटर ऊपर उठ जाएगा।
  • हवा के बुलबुले को हटाने के लिए इसे एक बार मिलाएं।
  • एक फ्लैट पैन या तवा गरम करें।
  • बल्लेबाज का एक स्कूप लें और इसे केंद्र में डालें और इसे समान रूप से सभी पक्षों पर परिपत्र गति में फैलाएं।
  • यह एक पतला चक्र होना चाहिए।
  • इस पर और सर्कल के किनारों पर थोड़ा तेल छिड़कें।
  • नीचे से सुनहरा और कुरकुरा होने तक एक मिनट के लिए कवर करें।
  • इसे मोड़ो या इसे बाहर स्क्रैप करने के लिए रोल करें। यह गर्म होने पर अच्छा और कुरकुरा स्वाद लेता है।

 Enjoy your dosa with sambar and coconut chutney 👌

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Comments

  1. The recipe literally reminds of South Indian taste 🥰

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  2. Share more dosa recipes like pizza dosa, Maggie dosas, schezwan dosa.

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  3. Wah kya baat hai,,🍽️🌯 nowwe are ready to eat

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  4. 𝔻𝕠𝕤𝕒𝕒𝕒𝕒, 𝙨𝙤 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙮
    🄺🄴🄴🄿 🅃🅁🅈🄸🄽🄶 🄼🄾🅁🄴 🄳🄸🅂🄷🄴🅂. 👍👍

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